Additionele kosten op een inkooporderfactuur

Bij het matchen van facturen komt het vaak voor dat extra kosten op een factuur niet bekend zijn in de inkooporder. Het gaat daarbij veelal om vrachtkosten. Het gevolg is dat een factuur niet automatisch matcht met de inkooporder, waardoor de factuur alsnog handmatig gematcht moet worden.


Additionele kosten herkennen

In het proces is het mogelijk om de additionele kosten (in onderstaand voorbeeld vrachtkosten) tijdens het scan & herken proces mee te geven met de factuur. De extra kosten worden dan meegenomen tijdens het matchingsproces. 


Automatisch matchen

In het matchingsproces zullen deze vrachtkosten in mindering worden gebracht op het te matchen factuurbedrag. 

Er wordt bijvoorbeeld dus niet gematcht op een factuurbedrag van  €525,- maar op de factuurwaarde min de vrachtkosten, dus €515,-. Tijdens het matchingsproces wordt de factuur nu automatisch gematcht tegen een orderwaarde van € 515,-. De overige kosten (vrachtkosten) worden automatisch geboekt op een specifiek in te stellen coderingsregel (grootboek etc.). Belangrijk om te weten: het is mogelijk om een tolerantie in te stellen op het bedrag wat als additionele kosten automatisch geboekt mag worden. 


Vraag bij onze support gerust na wat de mogelijkheden zijn voor uw proces.